Αγιος Μηνάς

 

 

   

 

     Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά είναι ένας από τους μεγαλύτερους και επιβλητικότερους ναούς της Ελλάδας. Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε στις 25 Μαρτίου 1862, σύμφωνα με το σχέδιο του Αθανάσιου Μούση από τα Τατάουλα της Κωνσταντινούπολης. Οι εργασίες για το ναό διακόπηκαν το 1866, λόγω της επανάστασης για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και ξανάρχισαν το 1883. Ο ναός εγκαινιάστηκε από τον Τιμόθεο Καστρινογιαννάκη, στις 16 Απριλίου 1895 και στοίχισε 30.000 λίρες. Ο χώρος που χτίστηκε στην περίοδο της Βενετοκρατίας στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης ήταν κήπος.

     Έχει εμβαδόν 1350 τ.μ., μήκος 42μ, πλάτος 30μ, και ύψος μαζί με το κωδωνοστάσιο 32 μ. Ο Αγιος Μηνάς έχει μεγάλη χωρητικότητα αφού χωράει 8000 άτομα. Το σχήμα του είναι σταυρός με ίσες τις 4 κεραίες. Έχει τρούλο, που στηρίζεται πάνω σε υψωμένο κυλινδρικό τύμπανο και δυο ψηλά (32 μ.) κωδωνοστάσια, με ελικοειδείς σκάλες στην ανατολική πλευρά του ναού.. Εσωτερικά είναι τρίκλιτη βασιλική. Η μεγαλύτερη καμπάνα του ζυγίζει 1500 οκάδες (ή 1923 κιλά). Το τέμπλο σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Αναστάσιο Ορλάνδο και τελείωσε το 1930. Το δεξιό παρεκκλήσιο αφιερώθηκε στον Αγιο Τίτο και το αριστερό στους Αγιους Δέκα Μεγαλομάρτυρες της Κρήτης.
     Στη ΒΔ γωνία είναι ο μικρός Αγιος Μηνάς που σώζεται σε άριστη κατάσταση κι είναι η παλιά εκκλησία του Αγιου Μηνά και της Υπαπαντής. Από το 1735 λειτούργησε αρκετό διάστημα ως μητροπολιτικός ναός, ύστερα από ενέργειες του τότε μητροπολίτη Γεράσιμου Λετίτση που στο πατρικό του σπίτι ανήκει η εκκλησία. Η χρονολογία κτισίματος του μικρού Αγιου Μηνά δεν είναι γνωστή. Στις 24 Ιουνίου 1821 οι Τούρκοι έσφαξαν εκεί το μητροπολίτη Γεράσιμο Παρδάλη και τους επισκόπους Κνωσού Νεόφυτο Φυντικάκη, Χερρονήσου Ιωακείμ, τον Λάμπης Ιερόθεο, τον Σητείας Ζαχαρία και αρκετούς πρόκριτους.

Μηλάκης Γιάννης

Μήτρογλου Μαρία

 

   επιστροφή στα

   περιεχόμενa