Αποξήρανση

 

Μεγάλη σημασία για την ποιότητα των προϊόντων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έχει ο τρόπος ξήρανσής τους. Η βασική αρχή είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη (μετά το μάζεμα) τοποθέτησή τους σε μέρος ξερό, ζεστό, χωρίς να τα βλέπει κατευθείαν ο ήλιος, με καλό αερισμό και χωρίς σκόνη.

Η αποξήρανση πρέπει να γίνεται, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, σε σκιερό μέρος, για να διατηρείται το φυσικό χρώμα και η χημική σύνθεση των διάφορων συστατικών τους. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σε σχέση με την ξήρανση στον ήλιο. Μπορούμε να βοηθήσουμε τοποθετώντας τα φύλλα ή τα άνθη αραιά και γυρίζοντάς τα από διάφορες πλευρές.

Τα αρωματικά φυτά χρειάζονται τη μικρότερη δυνατή θερμοκρασία. Αν έχουν ξεραθεί από μόνα τους τα κρεμάμε με τα άνθη προς τα κάτω, διατηρώντας τις υπόλοιπες προφυλάξεις ξήρανσης.

Οι σαρκώδεις καρποί μπορούν ν΄ απλωθούν αραιά είτε στον ήλιο είτε σε τεχνητή θερμοκρασία μικρότερη από 50 βαθμούς.

Τα καλύτερα μέρη των ριζών, αφού πλυθούν, κόβονται σε κομμάτια κι απλώνονται ή κρεμιούνται με σκοινί στον ήλιο ή σε τεχνητή θερμοκρασία. Τα χοντρότερα κομμάτια τα ξεχωρίζουμε γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ξεραθούν.

Οι σπόροι από τα αρωματικά φυτά ξεραίνονται στη σκια.

Πρέπει να ξέρουμε ότι όσο καλύτερος είναι ο αερισμός, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η ξήρανση. Η όψη και η μυρωδιά των φυτών διατηρείται και μετά την αποξήρανση, αλλά το βάρος τους είναι κατά πολύ μικρότερο.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείται ο φούρνος μικροκυμάτων για αποξήρανση, γιατί αλλοιώνεται η γεύση των βοτάνων και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί φωτιά.

 

Νικηφόρος Σαράντος

Γιάννης Μανωλακάκης

Γιώργος Κουτεντάκης

 

  περιεχόμενα

επόμενη σελίδα