ΕΠΙΣΚΕΨΗ

 

 

 

Στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

 

          

Μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε ο Περιφερειάρχης της Διεύθυνσης Δασών Κρήτης, δασολόγος κ. Θωμάς Ρούσσος, ξεκινώντας με μια ενημέρωση για τη χλωρίδα της Κρήτης: Ζούμε στο Νομό που έχει τα λιγότερα δάση στη χώρα. Το ποσοστό δασοκάλυψης της Ελλάδας είναι 19,5% και της Κρήτης 4,5% και στο Ηράκλειο μικρότερο του 2%. Προσπάθειες της υπηρεσίας είναι να αυξήσουμε το πράσινο, αλλά έχουμε ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες.

α)  Το κλίμα. Έχουμε μεγάλη περίοδο ξηρασίας, ανέμους και μεγάλες θερμοκρασίες που είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που βοηθούν τις πυρκαγιές.

β) Η βλάστηση που είναι ξηροθερμική (χινοπόδια) που αρπάζουν γρήγορα φωτιά.

γ) Ο άνθρωπος που με την απροσεξία ή τη σκοπιμότητά του βάζει φωτιές.

δ)  Η κτηνοτροφία που με το μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων που υπάρχουν σήμερα γίνεται υπερβόσκηση των τρυφερών βλαστών και ειδικά μετά τις φωτιές καταφέρνουν να επιβιώσουν πάλι μόνο τα ζιζάνια.

ε) Αρνητικός παράγοντας είναι και οι εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων λόγω της τουριστικής ή οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών.

            Προσπάθεια λοιπόν της Υπηρεσίας μας, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, είναι να έχει αυτό το Δασικό Φυτώριο που βλέπετε εδώ, να παράγει δασικά φυτά, να τα δίνει στον κόσμο και με προγράμματα αναδάσωσης να μπορέσει να βελτιώσει το περιβάλλον της Κρήτης.

Ο κ. Ρούσσος με τα παιδιά στο υπαίθριο φυτώριο

            Η Κρήτη, λόγω της γεωμορφολογίας της (είναι απομονωμένη σαν νησί), του κλίματος και των τριων ορεινών της συγκροτημάτων (Λευκά Όρη, Ψηλορείτης, Δίκτη), παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο κλιματικό, εδαφικό περιβάλλον που βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών. Έτσι έχουμε τα περισσότερα φυτά απ΄ όλη τη χώρα και τα περισσότερα ενδημικά. Η Κρήτη έχει τον ίδιο περίπου αριθμό φυτών με την Αγγλία (σκεφτείτε τη διαφορά έκτασης) και σε όλο τον κόσμο σε σχέση με την έκταση, ερχόμαστε δεύτεροι σε αριθμό φυτών, μετά τη Μαδαγασκάρη.

            Τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να εξαφανιστούν αρκετά ενδημικά φυτά της Κρήτης, λόγω των πυρκαγιών, της υπερβόσκησης, της καταστροφής του περιβάλλοντος, των ψεκασμών. Οι ανθρώπινες επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η πανίδα και η χλωρίδα του τόπου.

            Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, που εδρεύει στα Χανιά, συγκέντρωσε όλα τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της Κρήτης, τα οποία προσπαθεί να πολλαπλασιάσει και να τα μοιράσει και στις Δασικές Υπηρεσίες, ώστε να διασωθούν. Να ξέρετε ότι έχουμε μείωση της μαλοτήρας, γιατί μόλις φυτρώνει την τρώνε τα πρόβατα. Ευτυχώς όμως φύεται σε σημεία που δύσκολα φτάνει ο άνθρωπος, αλλά δεν μπορεί να προστατευτεί από τον άλλο μεγάλο της εχθρό, τη φωτιά.

            Ο κ. Ρούσσος έδωσε στα παιδιά πληροφορίες για τη χρήση των γνωστών βοτάνων της Κρήτης.

            Σχετικά με την προστασία των φυτών μας είπε πως χωρίς την αρνητική παρέμβαση του ανθρώπου δεν θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί η φύση ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της και τα προστατεύει από μόνη της. Σε κάποιο σημείο που περιφράχτηκε ένα σπάνιο ενδημικό φυτό, οι βοσκοί κατέστρεψαν την περίφραξη και καταστράφηκαν τα φυτά. Υπάρχουν λοιπόν αντικειμενικές δυσκολίες και πρέπει ο κόσμος να καταλάβει την ανάγκη της προστασίας της φύσης. Δε δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους της περιοχής η περίφραξη π.χ. μισού στρέμματος μιας δασικής έκτασης για την προστασία ενός φυτού.

             Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για την αναπαραγωγή των φυτών. Πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα ή σπόρους, ανάλογα το φυτό. Τα μοσχεύματα είναι κομμάτια κλαδιών που τα κόβουμε με μήκος 10-15 πόντους με δυο μάτια πάνω τους, τα τοποθετούμε στο νερό με ορμόνη ρι-ζοβολίας και μετά στο έδαφος (τύρφη). Είδαμε δίκταμο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά στο θερμοκήπιο. Τα παιδιά επίσης παρακολούθησαν το σύστημα υδρονέφωσης που βελτιώνει την ατμόσφαιρα στο θερμοκήπιο ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών.

 

 

  περιεχόμενα

επόμενη σελίδα