52ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Κρητική Διατροφή

Ø  Αρχική Σελίδα    Ø   To Σχολείο Μας   Ø   Η Πόλη Μας   Ø   Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ø   Δυναμικό  Ø    Δραστηριότητες  Ø  Ευρωπαϊκά Προγράμματα   Ø   Επικοινωνία

 

 

 

επιστροφή  Πατήστε για να μεταφερθείτε στην αρχή

        

Εισαγωγή

Βιολογικά προϊόντα

Φωτογραφικό υλικό

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 

 

ΦΑΓΗΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Αβρωνιές γιαχνί

Αγκινάρες με κουκιά

Γαρίδες σαγανάκι με μάραθο

Μάραθα με πατάτες

Ντολμαδάκια

Πατατοσαλάτα

Ρύζι με ταχίνι

Σουπιές με κρασί

Σουπιές στιφάδο

Ταραμοκεφτέδες

Ταραμοσαλάτα

Φασολάδα

Χλωροκούκια

Χορτόπιτες 1

Χορτόπιτες 2

Χοχλιοί βραστοί

Χοχλιοί με κολοκυθάκια

Χοχλιοί μπουρμπουριστοί

Χοχλιοί με μάραθα

Χοχλιοί με πατάτες και ασκολίμπρους

Χοχλιοί με ρύζι

Χοχλιοί με χόντρο

Χταπόδι γιαχνί με μελωμένες πατάτες

Χταπόδι κρασάτο

Χταπόδι με μακαρόνι κοφτό

Χυλόφτα

Ψαροκόλυβα

Ψωμί ανεβατό

 

ΦΑΓΗΤΑ

Γαρδούμια αρνιού με κολοκύθια

Μοσχάρι λεμονάτο

Ψάρι στη λαδόκολλα

 

ΓΛΥΚΑ

Κέικ καρότου

Τσουρέκια

Καρυδόπιτα

 

ΓΛΥΚΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Κουλουράκια κρασάτα

Κουλουράκια λαδιού

Κουλουράκια ρετσίνας

Κουλουράκια τηγανητά με προζύμι

Νερόμελο με νισεστέ και καρύδια

Σταφιδόπιτα

 

 

 

 

 

 

 

Για την εργασία αυτή δούλεψαν

οι μαθητές της Β΄ τάξης του 52ου Δημοτικού Σχολείου 2008-09:

 

Β1

Βελεγράκης Ηλίας

Δεληγιάννη Μαρία

Κανάκη Αλίκη

Καπετανάκη Δόξα

Κοτούπα Ελευθερία

Λιοδάκης Φανούρης

Μανουσάκη Ειρήνη

Μαυράκη Ιωάννα

Μήτρογλου Γιώργος

Σεραφειμίδη Ειρήνη

Τουρή Ελένη

Τρούλη Ιωάννα

Φουκάκης Γιάννη

ΔΑΣΚΑΛΑ:

Μανωλάκη Τσαμπίκα

 

Β2

Αναστασάκης Δημήτρης

Ιερωνυμάκης Κωνσταντίνος

Καραπαναγιώτη Ειρήνη

Μανουσάκη Ειρήνη

Μανιαδή Θεονύμφη

Μαυράκη Ελένη

Μπόλλας Κωνσταντίνος

Παπαδάκης Μάνος

Παρασύρη Αμαλία

Πετράκη Αναστασία

Στεφανάκης Βαγγέλης

Φραγκομανωλάκη Αικατερίνη

ΔΑΣΚΑΛΑ:

Χατζηκωνσταντίνου Κυριακή

 

  

Αβρωνιές γιαχνί

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αβρωνιές

1/2 ποτήρι λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κουταλιές λεμόνι ή ξύδι

αλάτι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αβρωνιές. Βάζουμε το λάδι στο τσικάλι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τις αβρωνιές και αφού μαραθούν λίγο τις καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Στο τέλος βάζουμε λεμόνι ή ξύδι (με ξύδι τρώγονται πιο ευχάριστα) και τις σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες.

 

Φανούρης Λιοδάκης

επιστροφή

 

Αγκινάρες με κουκιά

 

ΥΛΙΚΑ

7 αγκινάρες
1 κιλό κουκιά
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι σκόρδα
2 λεμόνια
αλεύρι, αλάτι, πιπέρι

 

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα φύλλα τους και κρατάτε τα κεφάλια, τα οποία περνάτε με λίγο λεμόνι. Αμέσως μετά τα ρίχνετε σε ένα μπολ που έχει μέσα νερό, αλεύρι, αλάτι και λεμόνι. Καθαρίζετε τα κουκιά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και ρίχνετε τις αγκινάρες. Προσθέτετε τα κουκιά, τον άνηθο και 2 φλιτζάνια νερό. Σιγοψήνετε το φαγητό για μια ώρα. Ρίχνετε λεμόνι χτυπημένο με λίγο αλεύρι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και το ψήνετε 5 λεπτά ακόμη.
 

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου
Αλίκη Κανάκη

επιστροφή
 

Γαρίδες σαγανάκι με μάραθο

 

ΥΛΙΚΑ

12 γαρίδες

2 φλιτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένες ντομάτες

2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 μαραθόριζα

1/4 φλιτζανιού τσαγιού ούζο

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες κρατώντας τα κεφάλια πάνω στο σώμα. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες και τις ροδίζουμε στο ελαιόλαδο για ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και τη μαραθόριζα. Αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο, βγάζουμε τις γαρίδες σε πιάτο για να μην παραβράσουν και προσθέτουμε τη ντομάτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μελώσει. Ξαναβάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε με ζεστό τραγανό ψωμί.

 

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Γιάννης Φουκάκης

επιστροφή

 

Μάραθα με πατάτες

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μάραθα

3 μέτριες πατάτες

1 ντομάτα

2 κουταλιές σούπας πελτέ

1/2 κρασοπότηρο λάδι

αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε τα μάραθα με το λάδι για 1 ώρα. Στη συνέχεια βάζουμε τις πατάτες να βράσουν μαζί για 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Έπειτα ρίχνουμε τη ντομάτα με τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ακόμη.

Η συνταγή είναι της μαμάς μου

Ειρήνη Μανουσάκη

επιστροφή

 

 

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

 

ΥΛΙΚΑ

ρύζι

ντομάτες, κρεμμύδι, μαϊντανό, άνιθο

κολοκυθάκια, μελιτζάνα, αμπελόφυλλα

αλάτι, μπαχαρικά

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι, το λάδι και τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε προσεχτικά. Τοποθετούμε στο τσουκάλι και τα ψήνουμε για 1 ώρα σε σιγανή φωτιά.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου της Κλειως

Ειρήνη Σεραφειμίδη

επιστροφή

 

 

Πατατοσαλάτα

 

ΥΛΙΚΑ

5 πατάτες

2 κρεμμυδάκια

άνηθο

λάδι

αλάτι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τις πατάτες να βράσουν. Όταν ψηθούν τις βγάζουμε από το νερό και τις κόβουμε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε μαζί με τις πατάτες και στο τέλος βάζουμε το λάδι και το αλάτι.

Η συνταγή είναι της μαμάς μου

Ειρήνη Μανουσάκη

επιστροφή

 

 

Ρύζι με ταχίνι

 

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι ρύζι

1,5 ποτήρι ταχίνι

2 λίτρα νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

λίγο αλάτι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό να βράσει. Στο βραστό νερό διαλύουμε το ταχίνι. Ρίχνουμε ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Όταν ψηθεί το ρύζι η σούπα μας είναι έτοιμη.

Η συνταγή είναι της μαμάς μου

Γιώργος Μήτρογλου

επιστροφή

 

Σουπιές με κρασί

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές

1 ποτήρι κρασί

1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι λάδι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις σουπιές, τις βάζουμε στο τσουκάλι με το λάδι, τις σβήνουμε με το κρασί και στο τέλος βάζουμε και το νερό. Τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Ελένης

Μάνος Παπαδάκης

επιστροφή

 

 

Σουπιές στιφάδο

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές

4-5 κουταλιές λάδι

1 κουταλιά πελτέ ή 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες

2-3 φύλλα δάφνης

αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, ρίχνουμε τις σουπιές και τσιγαρίζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ξύδι, τη ντομάτα, τη δάφνη, λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα.

Φανούρης Λιοδάκης

επιστροφή

 

 

Ταραμοκεφτέδες νηστίσιμοι

 

ΥΛΙΚΑ

100 γραμ. ταραμάς

1/2 κούπα νερό

φρέσκα κρεμμυδάκια

άνηθο, ρίγανη

αλεύρι όσο πάρει

1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

λάδι για τηγάνισμα

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε τους κεφτέδες. Τους τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο, 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.

Η συνταγή είναι της μαμάς

 

επιστροφή

 

Ταραμοσαλάτα

 

ΥΛΙΚΑ

200 γραμμάρια ταραμάς

1 ποτήρι νερού λάδι

350 γραμμάρια ψίχα ψωμιού

2 λεμόνια

πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βρέχουμε την ψίχα και τη στίβουμε καλά. Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε την ψίχα και πιπέρι και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά - σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι.

Η συνταγή είναι της μαμάς

Κωνσταντίνος Μπόλλας

επιστροφή

 

 

 

Φασολάδα

 

ΥΛΙΚΑ

4 μερίδες φασόλες ξερές

1 κρεμμύδι

2-3 ντομάτες

1 φλιτζάνι λάδι

καρότο, σέλινο

αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τις φασόλες από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα βάζουμε τις φασόλες στην κατσαρόλα να βράσουν μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες. Τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό να τις σκεπάζει. Κόβουμε κρεμμύδι ψιλό, το καρότο, το σέλινο, αλέθουμε τις ντομάτες και τα ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφού έχουν ψηθεί βάζουμε το λάδι και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις ακόμα.

Η συνταγή είναι της Κατερίνας Βασιλάκη

Μαρία Δεληγιάννη

επιστροφή

 

 

Χλωροκούκια

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χλωρά κουκιά

αγκινάρες

μάραθος

ελαιόλαδο, αλάτι - πιπέρι

φρέσκο κρεμμύδι

1 κουταλιά σούπας αλεύρι

1 λεμόνι περίπου

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι. Προσθέστε τα πλυμένα χλωρά κουκιά, τις αγκινάρες και το μάραθο. Σωτάρετε για λίγο κι έπειτα βάζετε νερό. Η ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να καλύπτει τα λαχανικά. Αφήστε το φαγητό να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς να ανακατεύετε διαρκώς. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Αφήστε να μαγειρευτεί μόνο του. Λίγο πριν τελειώσει το φαγητό θα προσθέσετε το αλεύρι με το λεμόνι. (Σε ένα μικρό αλλά βαθύ σκεύος ρίχνετε το αλεύρι, το χυμό λεμονιού και προσθέστε ζωμό από το φαγητό. Ανακατέψτε τα γρήγορα και δυνατά. Περιχύστε το φαγητό με το μίγμα. 

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Αιμιλίας Πρωτογεράκη

Ηλίας Βελεγράκης

επιστροφή

 

 

Χορτόπιτες 1

 

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

χόρτα γιαχνερά

σπανάκι, μάραθο

2 κρεμμύδια φρέσκα

λάδι, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

500 γραμ. αλεύρι

1 ποτήρι νερό

4 κουταλιές ελαιόλαδο

ελάχιστο αλάτι, σουσάμι

προαιρετικά τσικουδιά ή λεμόνι

 

 

 

 

 

 

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα χόρτα, το σπανάκι, το μάραθο, τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με το λάδι στο τσουκάλι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και δυόσμο. Φτιάχνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε για 1 ώρα. Σιγοψήνουμε για 45 λεπτά περίπου τα χόρτα. Έπειτα τα βάζουμε σε ένα τρυπητό ώστε να στραγγίσουν το λάδι τους. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο, κόβουμε δίσκους 8 εκ. περίπου. Σε κάθε τέτοιο δίσκο βάζουμε μια μικρή ποσότητα από χόρτα. Κλείνουμε με προσοχή πιέζοντας με ένα καθαρό πιρούνι τις άκρες και δημιουργούμε μισοφέγγαρα. Τηγανίζουμε τις χορτόπιτες σε άφθονο λάδι και από τις δυο μεριές μέχρι να ροδίσουν καλά.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Βάσως Βελεγράκη

Ηλίας Βελεγράκης

επιστροφή

 

 

Χορτόπιτες 2

 

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι λάδι

1 κουταλάκι αλάτι

1 ποτηράκι ρακί

1 ποτηράκι νερό

αλεύρι όσο πάρει για μαλακή ζύμη

διάφορα χόρτα ψημένα και σουρωμένα

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό, το ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Μετά παίρνουμε λίγη ζύμη, αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο και βάζουμε τα χόρτα. Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι.

Η συνταγή είναι της μαμάς

Ελένη Μαυράκη

επιστροφή

 

Χοχλιοί βραστοί

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοχλιοί

1 κιλό νερό

λίγο αλάτι - ξύδι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τους χοχλιούς σε αλατισμένο νερό, τους ξεπλένουμε και τους καθαρίζουμε. Τους ξαναβράζουμε για 20 λεπτά και είναι έτοιμοι.

Η συνταγή είναι της θείας Πόπης

Μάνος Παπαδάκης

επιστροφή

 

 

Χοχλιοί με κολοκυθάκια

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοχλιοί

1 κιλό κολοκυθάκια

1/2 ποτηράκι λάδι

ένα κρεμμύδι, μια ντομάτα

αλάτι, πιπέρι

ένα ποτήρι νερό

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τους χοχλιούς, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και τα πλένουμε. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τους χοχλιούς και τους αφήνουμε να τσιγαριστούν. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο φαγητό. Ρίχνουμε το νερό και μόλις βράσει βάζουμε τα κολοκυθάκια, λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει 20 λεπτά.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Αλίκης

Αλίκη Κανάκη

επιστροφή

 

 

Χοχλιοί μπουρμπουριστοί

 

ΥΛΙΚΑ

χοχλιοί

αλάτι

ξύδι

αρισμαρί

λάδι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε καλά τους χοχλιούς. Τους βάζουμε στο τηγάνι μαζί με αρκετό αλάτι. Μόλις φύγουν τα σάλια τους ρίχνουμε το λάδι και τους αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να ψηθούν. Στο τέλος ρίχνουμε το αρισμαρί και το ξύδι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Ειρήνης

Ειρήνη Σεραφειμίδη

επιστροφή

 

Χοχλιοί με μάραθα

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοχλιοί

1 κιλό μάραθα

2 ντομάτες

2 κουταλιές σούπας πελτέ

1/2 κρασοπότηρο λάδι

αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε τα μάραθα με το λάδι για 1 ώρα. Σε άλλο τσουκάλι βράζουμε τους χοχλιούς για να τους καθαρίσουμε. Μόλις μισοψηθούν τα μάραθα ρίχνουμε τη ντομάτα με τον πελτέ και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να βράσουν μαζί. Προσθέτουμε τους χοχλιούς, το αλάτι, το πιπέρι, κλείνουμε το τσουκάλι και αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 15 λεπτά.

Η συνταγή είναι της μαμάς

Ειρήνη Μανουσάκη

επιστροφή

 

 

 

Χοχλιοί με πατάτες και ασκολίμπρους

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ασκολίμπροι

1 πιάτο (βαθύ) χοχλιούς

5 πατάτες, 3-4 φρέσκα κρεμμύδια

1 ματσάκι μάραθο

1 φλιτζάνα λάδι, αλάτι, κύμινο

1 λεμόνι και 1 κουταλιά αλεύρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τους χοχλιούς και τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το μάραθο, και τους χοχλιούς να σωταριστούν. Έχουμε πλύνει τους ασκολίμπρους και τους προσθέτουμε. Αφού ψηθούν λίγο προσθέτουμε τις πατάτες. Στο τέλος βάζουμε το χυμό του λεμονιού, το αλεύρι και το κύμινο και περιχύνουμε το φαγητό. Το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.

 

Η συνταγή είναι της κυρίας Ελένης από το Ροτάσι

Δόξα Καπετανάκη

επιστροφή

 

 

Χοχλιοί με ρύζι

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοχλιοί, αλάτι, πιπέρι

2 ποτήρια ρύζι

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι τριμμένο

3 τριμμένες ντομάτες

1 ξυλάκι κανέλλα

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τους χοχλιούς για 5 λεπτά σε λίγο νερό. Τους καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι. Ετοιμάζουμε το τσικάλι με το λάδι στο οποίο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε και τους χοχλιούς και σε 5 λεπτά προσθέτουμε τη ντομάτα με το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Αφού βράσουν για 15 λεπτά βγάζουμε τους χοχλιούς με μια τρυπητή κουτάλα, ρίχνουμε 6 ποτήρια νερό και όταν βράσει ρίχνουμε και το ρύζι. Αφήνουμε πάλι να βράσει για 10 λεπτά, ρίχνουμε και τους χοχλιούς και βράζουμε για 5 ακόμα λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Ελευθερία Κοτούπα

επιστροφή

 

 

Χοχλιοί με χόντρο

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοχλιούς

1 κιλό χοντρό (αλεσμένο) σιτάρι

1 ποτήρι λάδι

2 κρεμμύδια τριμμένα

2 κολοκυθάκια τριμμένα (προαιρετικά)

4 ντομάτες τριμμένες

αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τους χοχλιούς κατά τα γνωστά. Τους βάζουμε στο τσικάλι μαζί με το λάδι, τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια και τις ντομάτες να τσιγαριστούν για 5 λεπτά. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να ψηθούν 20-30 λεπτά. Βγάζουμε τους χοχλιούς από το τσικάλι με μια τρυπητή κουτάλα, τους αφήνουμε να περιμένουν και προσθέτουμε 7 ποτήρια νερό στη σάλτσα που έχει μείνει. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το χόντρο και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για να μην τσικνώσει. Όταν ψηθεί ο χόντρος, σε 20 λεπτά περίπου, ρίχνουμε τους χοχλιούς και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Η συνταγή είναι του παππού μου

Γιώργος Μήτρογλου

επιστροφή

 

 

Χταπόδι γιαχνί με μελωμένες πατάτες

 

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό χταπόδι

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια (χοντροκομμένα)

6 μέτριες πατάτες

4 σκελίδες σκόρδο

400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/4 φλιτζανιού ξύδι

4-5 κόκκους μπαχάρι, πιπέρι, αλάτι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το ξύδι και το σιγοβράζουμε για 15 λεπτά να πιει όλα τα υγρά του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και το σκόρδο σε σκελίδες. Τα αφήνουμε 8-10 λεπτά να μελώσουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις προσθέτουμε στο χταπόδι και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να λαδωθούν. Περιχύνουμε με τις ντομάτες και προσθέτουμε ελάχιστο νερό, το μπαχάρι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Γιάννης Φουκάκης

επιστροφή

 

Χταπόδι κρασάτο

 

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό περίπου χταπόδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια κρασί (μαύρο)

2 ντομάτες

αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στην κατσαρόλα λάδι και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί να σκεπάσει το χταπόδι, τις ντομάτες και το αλατοπίπερο. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί καλά το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.

Η συνταγή είναι της μαμάς μου

Ιωάννα Μαυράκη

επιστροφή

 

 

Χταπόδι με μακαρόνι κοφτό

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χταπόδι,

1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό

1/2 ποτήρι λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες

1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι (αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια, το στομάχι και το μελάνι) και το κόβουμε μικρά κομματάκια. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει μόνο με το υγρό που βγάζει. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει ακόμα 10 λεπτά. Ρίχνουμε τη ντομάτα, λίγο αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει μισή ώρα ακόμα. Βγάζουμε το χταπόδι από το τσουκάλι, προσθέτουμε 5-6 ποτήρια νερό και αφού βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα σερβίρουμε μαζί με το χταπόδι σε μια πιατέλα.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Ελευθερία Κοτούπα

επιστροφή

 

 

Χυλόφτα

 

ΥΛΙΚΑ

σταρένιο αλεύρι

νερό,

αλάτι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και το αλάτι να γίνει κανονικό και λίγο προς το σκληρό ζυμάρι. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το αφήνουμε να στεγνώσει. Το τυλίγουμε στο ξυλίκι και το κόβουμε σε όλο το μήκος του έτσι ώστε να σχηματιστεί μια μεγάλη λωρίδα. Κόβουμε σε στενότερες λουρίδες πάχους έως 5 εκατ. και στη συνέχεια κόβουμε με μαχαίρι σε στενόμακρα κομματάκια. Τα ρίχνουμε σε καυτό νερό με αλάτι μέχρι να ψηθεί το ζυμάρι. Τη στραγγίζουμε και τη βάζουμε σε βαθιά πιατέλα. Αν δε νηστεύουμε την πασπαλίζουμε με ανθότυρο και την περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Η συνταγή είναι της Ελένης Ανηψητάκη (Σητεία)

επιστροφή

 

Ψαροκόλυβα

 

ΥΛΙΚΑ

100 γραμ. φασόλια ξερά

100 γραμ. ρεβίθια

100 γραμ. κουκιά

100 γραμ. σιτάρι

10 γραμ. αλάτι

ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά και το σιτάρι σε αλατισμένο νερό. Τα σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι.

Η συνταγή είναι της Πελαγίας Αλεξάκη

Αναστασία Πετράκη

επιστροφή

 

 

 

Ψωμί ανεβατό

 

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι λάδι

4 ποτήρια νερό

1 κουταλάκι αλάτι

5 κιλά αλεύρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό χλιαρό, το λάδι, το αλάτι και το προζύμι και τα ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι μέχρι να γίνει μαλακιά ζύμη. Μετά παίρνουμε λίγο από τη ζύμη και πλάθουμε τα ψωμιά. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, περίπου 2-3 ώρες. Ανάβουμε το φούρνο και όταν είναι έτοιμα τα ψήνουμε για 1 περίπου ώρα.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Ελένη Μαυράκη

επιστροφή

 

 

Γαρδούμια αρνιού με κολοκύθια

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κοιλιά και έντερα

1 κιλό κολοκύθια

50 γραμ. πατάτες

300 γραμ. κρεμμύδια

150 γραμ. ντομάτες και ελαιόλαδο

10 γραμ. αλάτι, πιπέρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε την κοιλιά, την κόβουμε σε λωρίδες και την τυλίγουμε με έντερα, τα οποία έχουμε προηγουμένως καθαρίσει. Φτιάχνουμε δηλαδή γαρδούμια. Τσιγαρίζουμε τα γαρδούμια σε ελαιόλαδο μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια και λίγο νερό. Όταν μισοψηθούν προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα κολοκυθάκια και τεμαχισμένες πατάτες. Καλύπτουμε το φαγητό με νερό και περιμένουμε αρκετή ώρα για να μαγειρευτεί.

Η συνταγή είναι της Μαρίας Σαμιωτάκη

Κατερίνα Φραγκομανωλάκη

επιστροφή

 

 

Μοσχάρι λεμονάτο

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μοσχάρι σε μέτρια κομμάτια

κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 ποτήρι άσπρο κρασί

αλάτι, πιπέρι

1 κουταλιά αλεύρι

χυμό 2-3 λεμονιών

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε το κρέας στο λάδι για 10 λεπτά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, συνεχίζοντας το τσιγάρισμα άλλα 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το μοσχάρι να σιγοψηθεί και να πήξει η σάλτσα. Διαλύουμε το αλεύρι στο λεμόνι και το ρίχνουμε στο τσουκάλι. Το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και σβήνουμε το φωτιά.

Ειρήνη Καραπαναγιώτη

επιστροφή

 

 

Ψάρι στη λαδόκολλα

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό τσιπούρες

λίγο λάδι

αλάτι, ρίγανη

λεμόνι

λαδόκολλα

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το λάδι, το αλάτι, τη ρίγανη και το λεμόνι. Τα ρίχνουμε στο ψάρι, τυλίγουμε μέσα στη λαδόκολλά και το βάζουμε στο φούρνο.

Η συνταγή είναι της μαμάς μου

Ειρήνη Μανουσάκη

επιστροφή

 

Γ Λ Υ Κ Α

 

 

Κέικ καρότου

ΥΛΙΚΑ

2 ποτήρια λάδι

5 αβγά

1 1/2 ποτήρι ζάχαρη

2 ποτήρια καρότο τριμμένο

1 ποτήρι πορτοκαλάδα

1 ποτήρι καρύδια

3 ποτήρια αλεύρι

1 μπέικιν

1 κουταλάκι σόδα

γαρύφαλλο και κανέλλα

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Μέσα στην πορτοκαλάδα ανακατεύουμε τη σόδα, πάνω από το δοχείο μας γιατί θ' αφρίσει. Προσθέτουμε το καρότο, 1 κουταλάκι γαρύφαλλο και 1 κουταλάκι κανέλλα. Στο τέλος βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι με το μπέικιν και τελευταία αλεσμένα τα καρύδια. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά. Βάζουμε το μίγμα σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε αντιστάσεις, για 1 ώρα.

Η συνταγή είναι της Μαρίας Καραπαναγιώτη

Ειρήνη Καραπαναγιώτη

επιστροφή

 

 

Τσουρέκια

 

ΥΛΙΚΑ

2-3 ποτήρια πορτοκαλάδα

6 κιλά αλεύρι

250 γραμ. μπύρα

1 κιλό βιτάμ

1,5 κιλό ζάχαρη

10 αβγά

4 ποτήρια γάλα

1 μαχλέπι, 1 μαστίχα

5 βανίλιες

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε 1 κιλό αλεύρι, την μπύρα και λίγο ζεστό νερό και τα ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε το προζύμι και το αφήνουμε μισή ώρα ν' ανεβεί.

Παίρνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε για να φτιάξουμε μαλακιά ζύμη.

Προσθέτουμε το προζύμι και πλάθουμε τη ζύμη.

Φτιάχνουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στο φούρνο

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Κωνσταντίνος Μπόλλας

επιστροφή

 

 

Καρυδόπιτα

 

ΥΛΙΚΑ

1/2 φλιτζάνι βούτυρο

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

2 αβγά

1 φλιτζάνι γάλα

3 κουταλάκι κανελογαρύφαλλα

3 φλιτζάνια αλεύρι

4 κουταλάκια μπέικιν

1 φλιτζάνι καρύδια

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δουλεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αβγά μαζί με τα κανελογαρύφαλλα για 5 λεπτά. Βάζουμε το γάλα και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τα καρύδια. Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί. Όταν ψηθεί η πίτα την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Ιωάννα Μαυράκη

επιστροφή

 

Κουλουράκια κρασάτα

ΥΛΙΚΑ

3 ποτήρια λάδι

2 ποτήρια κρασί λευκό

2 1/2 ποτήρια ζάχαρη

1 1/2 ποτήρι σουσάμι καβουρντισμένο

1 μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά σούπας σόδα

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

1 γαρύφαλλο κοπανισμένο

2 κιλά αλεύρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι, το κρασί και τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και με τη μηχανή κάνουμε κουλουράκια. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Κατίνας

Ελένη Τουρή

επιστροφή

 

 

 

Κουλουράκια λαδιού

ΥΛΙΚΑ

9 κρασοπότηρα λάδι

4 κρασοπότηρα ζάχαρη

3 φακελάκια μπέικιν

2 κρασοπότηρα κανελόζουμο (βράζουμε νερό και ξύλο κανέλας)

1 1/2 κουταλάκι σόδα

1 1/2 λεμόνι (το χυμό)

2 1/2 πακέτα αλεύρι

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά. Βράζουμε λίγη κανέλα με γαρύφαλλο, τα σουρώνουμε και από το ζουμί παίρνουμε 2 κρασοπότηρα και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε τη σόδα με λίγο λεμόνι. Στη συνέχεια βάζουμε τα μπέικιν μέσα στο αλεύρι, το ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε τα κουλουράκια και τα ψήνουμε.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Ιωάννα Τρούλη

επιστροφή

 

 

Κουλουράκια ρετσίνας

 

ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνα ρετσίνα

1 φλιτζάνα λάδι

1 φαρινάπ

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και τελευταίο το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Κατίνας

Ελένη Τουρή

επιστροφή

 

 

Κουλουράκια τηγανητά με προζύμι

 

ΥΛΙΚΑ

1 κρασοπότηρο λάδι

1 πορτοκάλι

2 ποτήρια χλιαρό νερό

λίγο αλάτι, μισό κουτάλι κανέλα

2 κουταλιές μέλι ή ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι, περίπου

προζύμι ή μαγιά

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε το προζύμι και μετά το αλεύρι (η ζύμη πολύ μαλακή). Αφού ανεβεί η ζύμη και διπλασιαστεί σε όγκο, βάζουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Βουτάμε τα χέρια μας στο νερό και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε κουλουράκι και το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Αφού τα τηγανίσουμε, αν θέλουμε τα περιχύνουμε με μέλι και σουσάμι.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς Δόξας

Δόξα Καπετανάκη

επιστροφή

 

 

Νερόμελο με νισεστέ και καρύδια

 

ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι μέλι

2 φλιτζάνια νερό

1 1/2 κούπα καρύδια

3 κουταλιές νισεστέ ή κορν φλάουρ αραιωμένο με λίγο νερό

λίγες φράουλες

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το μέλι με το νερό και ρίχνουμε μέσα 3 κουταλιές νισεστέ. Όταν πήξε το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε καρύδια και ψιλοκομμένες φράουλες.

Η συνταγή είναι της μαμάς μου

 

επιστροφή

 

Σταφιδόπιτα

 

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι λάδι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι αλουσιά

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και λίγο λεμόνι

1 κουταλάκι κανελογαρύφαλλα

1 ποτηράκι ρακή ή κονιάκ

2 κουταλάκια σόδα

σταφίδες και καρύδια

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε 1 ποτήρι αλουσιά. Ανακατεύουμε τη σόδα με λίγο λεμόνι και προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα, τη ρακή και τέλος τις σταφίδες και τα καρύδια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου

Ιωάννα Τρούλη

επιστροφή