52ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Κρητική Διατροφή

Ø  Αρχική Σελίδα    Ø   To Σχολείο Μας   Ø   Η Πόλη Μας   Ø   Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ø   Δυναμικό  Ø    Δραστηριότητες  Ø  Ευρωπαϊκά Προγράμματα   Ø   Επικοινωνία

 

 

 

 

   

       

Εισαγωγή

Βιολογικά προϊόντα

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 

 

      Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις παρακάτω χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία. Η μελέτη, που κράτησε 30 χρόνια, έδειξε ότι οι Κρητικοί είχαν τους λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο και το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής.

 

      Το "μυστικό" των Κρητικών είναι απλό: ΤΡΩΝΕ Ο,ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΗ ΤΟΥΣ: φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια, τυριά και ψωμί, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματίζουν τα φαγητά τους με διάφορα βότανα και χρησιμοποιούν μέλι και πετιμέζι αντί για ζάχαρη. Κρέας δεν τρώνε συχνά και τηρούν τις θρησκευτικές νηστείες. Οι Κρητικοί εκείνα τα χρόνια ασχολούνταν κατά βάση με τη γεωργία, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά καθημερινής σωματικής άσκησης από τους υπόλοιπους, λόγω της σκληρής δουλειάς στα χωράφια τους.

 

 

      Βασικά συστατικά της κρητικής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, τα βότανα, το κρασί, τα κηπευτικά, το τυρί, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί, τα αρτοσκευάσματα, η σταφίδα και το μέλι.

 

      Στη βάση της πυραμίδας της κρητικής διατροφής βρίσκεται η ανάγκη για καθημερινή σωματική δραστηριότητα που βοηθά να έχουμε σωστό βάρος, μιας και δεν ασχολούμαστε τόσο πολύ με χειρωνακτικές εργασίες, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Θυμηθείτε επίσης να πίνετε πάρα πολύ νερό (6-8 ποτήρια κάθε μέρα) που αποτοξινώνει με φυσικό τρόπο τον οργανισμό και να μη χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι στα φαγητά σας.

 

      Στο επόμενο στρώμα έχουμε τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά: ψωμί ή παξιμάδι με διάφορα δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. κρίθινο παξιμάδι), τραχανά, ρύζι, μακαρόνια με ελάχιστη επεξεργασία που μας δίνουν φυτικές ίνες και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερίνης.

 

      Τα φρούτα και τα λαχανικά (περίπου 5 μερίδες κάθε μέρα) έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες που προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες και από διάφορες μορφές καρκίνου. Καλό είναι να προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

 

      Το ελαιόλαδο, που θα πρέπει να είναι  η κύρια πηγή λίπους (αντί για βούτυρο και μαργαρίνη) και οι ελιές, μας προστατεύουν από την κακή χοληστερόλη και διάφορες μορφές καρκίνου.

 

     Τα γαλακτοκομικά είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας και ανόργανων στοιχείων και βιταμινών, με πιο γνωστά το ασβέστιο, που βοηθά να χτίσουμε και να διατηρήσουμε γερά κόκκαλα.

 

     Στα επόμενα στρώματα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται μερικές φορές την εβδομάδα.

 

     Τα ψάρια (2 φορές) μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου με τα ω-3 λιπαρά που έχουν και τα πουλερικά (1 φορά την εβδομάδα) δίνουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας και σίδηρο που αφομοιώνονται πολύ καλά.

 

      Τα αβγά (μέχρι 4 την εβδομάδα) είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

 

     Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι χαμηλά σε λιπαρά αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και σίδηρο. Οι ξηροί καρποί έχουν λιπαρά οξέα παρόμοια με του ελαιόλαδου και πολλές μελέτες έδειξαν ότι μειώνουν τη χοληστερίνη. Είναι επίσης πλούσιοι σε βιταμίνες αλλά πρέπει να τρώμε μικρές ποσότητες γιατί έχουν πολλές θερμίδες.

 

      Τα γλυκά, που έχουν συνήθως ζάχαρη (προκαλεί τερηδόνα) και λίπη, πρέπει να τα τρώμε με μέτρο.

 

      Κόκκινο κρέας δεν είναι μόνο το μοσχαρίσιο, αλλά και το χοιρινό, το κατσικίσιο και το αρνίσιο. Έχουν πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες αλλά και κορεσμένα λιπαρά οξέα που προκαλούν χοληστερίνη και πρέπει να τα τρώμε κάθε 10 μέρες.

 

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς φτιάξαμε για να στολίσουμε τις τάξεις μας τα δέντρα με τα φρούτα των συναισθημάτων (πατήστε τους αριθμούς και τις υπογραμμισμένες λέξεις για να δείτε τις φωτογραφίες 1 και 2), αποκριάτικες μάσκες φρούτων, το πιάτο της διατροφής, και τη μαργαρίτα της διατροφής. Επισκεφτήκαμε το Συνεταιρισμό Γυναικών Γέργερης, για να δούμε πώς παρασκευάζεται το κρητικό παξιμάδι και τα πιτάκια, βάψαμε οικολογικά τα πασχαλιάτικα αβγά μας και διασκεδάσαμε τρελά στο πάρτι των φρούτων (σχετικές φωτογραφίες).

 

Για την εργασία αυτή δούλεψαν

οι μαθητές της Β΄ τάξης του 52ου Δημοτικού Σχολείου 2008-09:

 

Β1

Βελεγράκης Ηλίας

Δεληγιάννη Μαρία

Κανάκη Αλίκη

Καπετανάκη Δόξα

Κοτούπα Ελευθερία

Λιοδάκης Φανούρης

Μανουσάκη Ειρήνη

Μαυράκη Ιωάννα

Μήτρογλου Γιώργος

Σεραφειμίδη Ειρήνη

Τουρή Ελένη

Τρούλη Ιωάννα

Φουκάκης Γιάννη

ΔΑΣΚΑΛΑ:

Μανωλάκη Τσαμπίκα

 

Β2

Αναστασάκης Δημήτρης

Ιερωνυμάκης Κωνσταντίνος

Καραπαναγιώτη Ειρήνη

Μανουσάκη Ειρήνη

Μανιαδή Θεονύμφη

Μαυράκη Ελένη

Μπόλλας Κωνσταντίνος

Παπαδάκης Μάνος

Παρασύρη Αμαλία

Πετράκη Αναστασία

Στεφανάκης Βαγγέλης

Φραγκομανωλάκη Αικατερίνη

ΔΑΣΚΑΛΑ:

Χατζηκωνσταντίνου Κυριακή